Samen houden we Enschede schoon
Enschede, een prachtige stad met authentiek centrum en zelfs één van de groenste steden van Nederland. Daar mogen we best trots op zijn! Belangrijk dus om onze stad schoon te houden. En dat is soms best een uitdaging. Op diverse plekken in Enschede worden vuilniszakken, grofvuil, papier of verpakkingen niet in, maar naast de container gzet. De gemeente Enschede pakt dit probleem samen met Twente Milieu, inwoners en heel veel andere betrokken partijen actief aan. Sinds maart 2021 vindt u iedere maand een informatieve pagina in de Huis Aan Huis Enschede, vol met handige tips, weetjes en interviews met betrokkenen. Lees op deze pagina hun verhalen.
Thijs - student in Enschede
We hebben in Enschede veel aandacht voor het scheiden van afval. Voor verpakkingen hebben we een aparte bak, maar ook voor papier, restafval en gft/gfe (groente, fruit en tuinafval/groente fruit en etensresten bij hoogbouw woningen). Bij veel huishoudens gaat het scheiden vanzelf. Wij waren benieuwd hoe het scheiden van afval gaat als je in een studentenhuis woont? Wie is dan verantwoordelijk om het afval goed te scheiden?
Lees meerLeroy, Martin en Edwin - supermarktmanagers
Je kleine plastic flesje is sinds juli geld waard! Na jarenlange debatten in de Tweede Kamer is de regel er dan eindelijk door en mogen alleen nog maar flessen met statiegeld verkocht worden in Nederlandse winkels. Waarom is statiegeld op kleine flesjes ingevoerd? En hoe gaat dat dan in de supermarkt? Daar geven supermarkt managers Leroy, Martin en Edwin uit Enschede antwoord op.
Lees meerArjan - Inwoner gemeente Enschede
Dag in dag uit scheiden we afval. Verpakkingen van snoepzakken gaan bij het plastic, een bananenschil bij het groen en huishoudfolie in de grijze bak. Redelijk voor de hand liggend inmiddels, maar voor sommige producten is het niet altijd even duidelijk waar ze thuishoren. We spraken daarom Arjan, inwoner van Enschede, om eens te vragen hoe hij afvalscheiding aanpakt.
Lees meerHeidi – Coördinator maatschappelijke stage Enschede
Zwerfafval is in heel Nederland al langer een probleem wat maar moeilijk op te lossen is. Hoeveel vuilnisbakken er ook worden geplaatst, in de bermen en op parkeerplaatsen blijft er afval slingeren. Daar komt sinds Corona een nieuwe vorm van zwerfafval bij, namelijk de wegwerpmondkapjes. We spraken Heidi die werkt als coördinator maatschappelijke stage voor de middelbare scholen in Enschede. Samen met haar collega’s bedacht zij het initiatief ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’.
Lees meerRaimond - handhaver
Een gemiddelde dag voor handhaver Raimond bestaat niet. Hij houdt zich bijvoorbeeld bezig met het oplossen van klachten, foutgeparkeerde auto's en het ondersteunen van de politie. Wij spraken hem over hoe hij zich inzet om illegaal geplaatst afval tegen te gaan.
Lees meerTrashpacker Tijmen
Tijmen uit Hengelo ging naar Azië voor een geweldig backpackavontuur. Hij zag daar vervuilde gebieden en een berg plastic in de natuur. Hij wilde iets doen en begon direct met het opruimen van het afval. Daar werd een video van gemaakt, die op social media al snel meer dan 250.000 keer werd bekeken. Tijmen ging van backpacker naar trashpacker. Zijn bijzondere verhaal kwam in verschillende landen in het nieuws. Nu is zijn initiatief uitgegroeid tot een wereldwijde beweging van al meer dan 11.000 leden die in één jaar 400.000 kilo aan afval hebben opgeruimd. Tijmen inspireert en enthousiasmeert veel mensen op de hele wereld. Wij vroegen hem hoe hij dat doet.
Lees meerMohammed en Ronald - supermarktmanagers
Sinds juli 2021 zijn ook kleine plastic flesjes geld waard. Je kunt ze namelijk bij jouw dichtstbijzijnde supermarkt inleveren in ruil voor €0.15 statiegeld. Zijn er al veel flesjes ingeleverd, hoe ervaren supermarkten dat en hoe bereiden zij zich voor op het verplichte statiegeld op blikjes dat eraan zit te komen? Enschedese supermarktmanagers Mohammed en Ronald vertellen er alles over.
Lees meer