Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Leroy, Martin en Edwin - supermarktmanagers

28-09-2021

Kom maar op met die flesjes!

Je kleine plastic flesje is sinds juli dus geld waard! Na jarenlange debatten in de Tweede Kamer is de regel er dan eindelijk door en mogen alleen nog maar flessen met statiegeld verkocht worden in Nederlandse winkels. Waarom is statiegeld op kleine flesjes ingevoerd? En hoe gaat dat dan in de supermarkt? Daar geven supermarkt managers Leroy, Martin en Edwin uit Enschede antwoord op.

Leroy: “We zijn heel erg blij met de invoering van de nieuwe statiegeld regel. Bij ons in de supermarkt hebben we veel studenten als klant. Er gaan heel wat plastic flesjes over de toonbank. Als je dan bedenkt dat er daarvan 90% minder in de natuur terecht komt, dan kun je alleen maar blij zijn.” Daarmee heeft Leroy gelijk de kern van de invoering te pakken: er zal veel minder zwerfafval zijn nu er 0.15 cent voor een klein plastic flesje wordt betaald.

Dat nu kleine flesjes ingezameld worden, brengt ook het nodige werk en geld met zich mee. Vooral geld was de reden dat het zo lang heeft geduurd voordat het statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd kon worden. Bestaande machines moesten worden aangepast of er moesten zelfs nieuwe machines worden geleverd. Ook levert het de nodige extra logistiek op. Toch lijkt het in de praktijk allemaal mee te vallen. Martin: “Om de kleine flesjes in te zamelen, moesten we onze bestaande machines aanpassen. Van tevoren waren we bang dat dat nogal wat werk zou opleveren, maar het ging vlekkeloos. We moesten de flesjes scannen zodat de machine ze voortaan herkent. En we moesten achter de schermen ruimte vrijmaken voor het sorteren van alle flessen. Maar eigenlijk is het gewoon een verlenging van het werk wat we al doen, dus nu alles draait levert het ons amper extra werk op.

De hoop is dat de Nederlandse (en natuurlijk Enschedese) bermen nu een stuk schoner zullen zijn en niet langer bezaaid met plastic flesjes. Edwin: “Er worden hier al wel wat flesjes ingeleverd, maar we verwachten dat er over een half jaar bakken met flesjes binnenkomen. Dus kom maar op met die plastic flesjes!”

Inloggen gemeente