Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Wij helpen u graag!

Twente Milieu voert in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Wierden de bestrijding van ratten en muizen uit bij huishoudens. De bestrijders krijgen dan regelmatig de vraag: "Wat had ik zelf kunnen doen om de overlast te voorkomen of te beperken?". U bent samen met uw buren verantwoordelijk voor het voorkomen van ratten. Probeer daarom eerst alle onderstaande tips uit. Heeft u toch last van rattenoverlast (gekregen)? Dan helpt Twente Milieu u graag!

In uw woning

Alle tips uitgelegd in 2 minuten

In de video hiernaast geeft plaagdierbeheerser Jeroen de belangrijkste tips om rattenoverlast in uw woning te voorkomen. Liever de tips lezen? Dat kan natuurlijk ook. Lees dan hieronder verder.

1

Maak gaten en kieren dicht met gaas

Maak de ventilatieroosters van uw huis dicht tot 5 mm. Dit kan met fijn gaas met een maasbreedte van maximaal 1 cm. U kunt dit kopen in de bouwmarkt. Het gaas vouwt u dubbel en drukt u in het rooster. Op deze manier kan de rat niet naar binnen, maar wordt uw huis wel geventileerd. U kunt ook gebruikmaken van een bijenbekje. Die zijn hier speciaal voor gemaakt. Deze kunt u online vinden. Maak overige gaten die niet in uw huis horen dicht met cement, of anders op dezelfde wijze als uw ventilatieroosters.
Uw regenpijp kunt u het beste afsluiten met een bladrooster. Deze vindt u in de bouwmarkt.

2

Check uw huisriool

Dit kan bijvoorbeeld via uw kruipruimte. Let op stank door een rioollucht, dit kan een signaal zijn. Is er sprake van stank? Daal dan verder af en probeer de oorzaak te achterhalen. Denk ook aan uw regenpijp. Vervang kapotte rioolbuizen en verwijder oude buizen. Vraag eventueel bij uw opstalverzekering of u hiervoor verzekerd bent. Een rat leeft in het riool. Uit een heel riool kan de rat niet komen, maar uit een kapot riool wel. Zorg daarom dat uw riool in orde is.

3

Houd het riool voedselvrij

Gooi geen etensresten of oliën in het riool. Ratten leven namelijk in het riool. Zij eten smakelijk van uw etensresten en blijven vervolgens op deze plek. Daarnaast kan dit ook voor vervelende verstoppingen zorgen. Zo blijft vet plakken in de riolering, waardoor deze minder goed gaat werken of zelfs helemaal verstopt raakt. Dit heeft vervelende gevolgen voor u en/of uw buurtbewoners. Gooi etensresten bij het groente-, fruit- en tuinafval in uw groene gft-container. Frituurvet kunt u gratis achterlaten op het afvalbrengpunt/Milieupark of naar één van de andere inleverpunten in uw gemeente.

4

Sluit het huisdiervoer goed af

Laat geen voer staan. Berg het goed op in afsluitbare bakken. Maak het de rat onmogelijk om in eventuele dierenverblijven buiten te komen. Dit kan door gaas te gebruiken met een maasbreedte van maximaal 1 cm. Ideaal is wanneer u het gaas ongeveer 30 cm in de grond zet. Op deze manier kan de rat niet bij het voer van uw huisdier.

"Een rat heeft drie dingen nodig: water, voedsel en een schuilplek. Houd hier rekening mee met het voorkomen ervan."

- Jeroen, plaagdierbeheerser Twente Milieu

Rondom uw woning

Alle tips uitgelegd in 2 minuten

In de video hiernaast geeft plaagdierbeheerser Jeroen de belangrijkste tips om rattenoverlast rondom uw woning te voorkomen. Liever de tips lezen? Dat kan natuurlijk ook. Lees dan hieronder verder.

1

Houd de tuin schoon

Zorg dat uw tuinvrij is van afval en voedsel. Wees alert op spullen waar ratten onder kunnen kruipen. Plaats dingen als haardhout iets van de grond (20-30 cm).

2

Ga bewust om met het voeren van vogels

Zorg dat er direct onder het voer een bakje met opstaande rand staat of hangt. Zet het voer minimaal 50 cm van de grond af en zorg dat het ook ongeveer 50 cm eromheen vrij staat van muren, schuttingen, takken en struiken.

3

Laat geen etensresten liggen

Eenden zijn van nature graseters en hoeven niet bijgevoerd te worden. Voert u ze wel? Zorg dan dat er geen etensresten achterblijven in het water en op de grond. Wist u dat u uw oude brood ook bij het groente-, fruit- en tuinafval in uw groene container mag gooien? Daar wordt compost van gemaakt. Compost zorgt voor een betere voedingsbodem van bijvoorbeeld uw tuin. Zo groeien en bloeien bloemen en planten beter!

4

Zorg voor een schone woonomgeving

Afval en etensresten trekken ratten aan. Zij eten hier smakelijk van en blijven terugkomen. Zorg daarom dat uw woonomgeving schoon is, door geen afval of etensresten op straat te gooien. Deze kunt u kwijt in uw afvalbak thuis of in een prullenbak in de openbare ruimte. Zo voorkomt u direct ook zwerfafval, doordat de dieren aan eventuele zakken gaan knagen

Heeft u een rat in of rondom het huis?

Heeft u alle tips op deze pagina gevolgd, maar heeft u toch last van ratten in of rondom uw huis? Dan helpt Twente Milieu u graag. U kunt als inwoner van Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo of Wierden een gratis afspraak inplannen via dit contactformulier of telefonisch op werkdagen tussen 08.00-17.00 uur via 0900-8520111 (lokaal tarief).

Inloggen gemeente