Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Mohammed en Ronald - supermarktmanagers

17-02-2022

Sinds juli 2021 zijn ook kleine plastic flesjes geld waard. Je kunt ze namelijk bij jouw dichtstbijzijnde supermarkt inleveren in ruil voor €0.15 statiegeld. Zijn er al veel flesjes ingeleverd, hoe ervaren supermarkten dat en hoe bereiden zij zich voor op het verplichte statiegeld op blikjes dat eraan zit te komen? Enschedese supermarktmanagers Mohammed en Ronald vertellen er alles over.

Mohammed: “We merken dat er hier al heel veel flesjes worden ingeleverd. Dat komt denk ik voornamelijk doordat we veel verschillende doelgroepen in onze winkel ontvangen. Van jong tot oud. Je merkt wel dat ouderen de flesjes consequenter inleveren dan jongeren, dus die moeten misschien nog aan de verandering wennen. Het inleveren werpt in ieder geval wel zijn vruchten af. Gelukkig maar, want het kost ons flink wat extra werk. Onze machines onderscheiden niet automatisch de kleine flesjes van de grote flessen, dus dat werk wordt allemaal nog met de hand gedaan. Hopelijk komt er dus snel een machine die de kleine flesjes van de grote flessen scheidt. Helemaal met het zicht op de blikjes die vanaf eind 2022 ook statiegeld krijgen. Daar kunnen we ons helaas nog niet op voorbereiden aangezien dat allemaal vanuit het hoofdkantoor geregeld wordt. Dat het inleveren van kleine flesjes, en straks ook van blikjes, ons wat meer werk kost, nemen we desalniettemin graag op de koop toe. Het is nou eenmaal beter voor het milieu en dat staat bij ons hoog in het vaandel.”

Supermarktmanager Ronald merkt nog niet zo heel veel van de impact van het statiegeld op kleine flesjes. “Bij onze supermarkt vind ik ze helaas meer op straat en in de bosjes dan in de inlevermachines. Je merkt dat onze supermarkt op de route ligt naar verschillende scholen in de wijk. Wij krijgen dan ook vooral jongeren over de vloer. Die zijn gewoon nog niet zo bezig met het scheiden van afval. Daarom zijn we ook met andere supermarkten en met scholen in de buurt om tafel gegaan om te bespreken wat jongeren op school kunnen leren over de impact van afval. Dit doen we niet alleen om het inleveren van kleine flesjes te bevorderen, maar ook om al te anticiperen op het feit dat blikjes straks ook statiegeld krijgen. Door proactief bezig te zijn met gedragsverandering van jongeren hopen we invloed uit te oefenen nog voordat het statiegeld op blikjes straks landelijk verplicht wordt. Zo hopen we met z’n allen de wijk een stuk schoner te houden. Of het bespreken van de impact van afval op het milieu ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zet, zal de toekomst moeten uitwijzen. We hopen natuurlijk dat alle mensen uiteindelijk netjes hun kleine flesjes en blikjes bij ons in zullen leveren.”

Inloggen gemeente