Nieuwsbrief

Nieuwsbrief oktober 2020

Twente ruimt op!

In het eerste halfjaar ruimde Twente massaal op. Veel inwoners wisten onze afvalbrengpunten goed te vinden! Dat is ook duidelijk terug te zien in de bezoekersaantallen*. Deze ziet u hieronder. Gelukkig hadden de meeste bezoekers begrip voor de aangepaste regels, zoals het uitsluitend kunnen betalen met pin, minder voertuigen tegelijk op het afvalbrengpunt en een maximum van 2 personen per huishouden.

*De bezoekersaantallen op het afvalbrengpunt in Oldenzaal kunnen we helaas niet vergelijken door de implementatie van een nieuw systeem en andere werkwijze.


Afvalbalie: lever 't in!

Mobiel inzamelpunt in de Hengelose buurten

Afgelopen vrijdag opende wethouder Bas van Wakeren een nieuw, mobiel inzamelpunt voor afval: de Afvalbalie. De Afvalbalie is een omgebouwde, verplaatsbare afzetcontainer waar inwoners verschillende soorten afval gratis naartoe kunnen brengen die niet in de (ondergrondse) container horen, zoals kleine elektrische apparaten, piepschuim en vlakglas. Ook kunnen bezoekers van de Afvalbalie informatie en advies krijgen over afval scheiden.

Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds bijna 9 % aan grof afval in de (ondergrondse) containers zit dat er niet hoort. Het gaat vaak om grof restafval dat een klein formaat heeft, zoals metaal, apparaten, hout, steen, tapijt en rubber. Dat is afval dat thuishoort op het Milieupark aan de Wegtersweg. Dit afval kan vanaf oktober naar de Afvalbalie gebracht worden als extra service voor de inwoners. De drempel om deze vaak kleine hoeveelheden afval naar het Milieupark te brengen, is voor sommigen nog erg hoog.

18 locaties in Hengelo
De Afvalbalie staat afwisselend op 18 locaties in Hengelo. De Afvalbalie staat iedere 9 weken op een locatie (met uitzondering van de periode rond kerst/oud en nieuw). De Afvalbalie staat zoveel mogelijk bij bestaande milieupleintjes en winkelcentra. Waar de Afvalbalie staat (en wanneer) kunnen de inwoners op deze pagina zien.

Hengeloërs kunnen geen grote afvalsoorten brengen. Daar is geen ruimte voor. De hoeveelheid moet ongeveer in een grote boodschappentas passen. Grotere spullen horen thuis op het Milieupark aan de Wegtersweg of kunnen tegen betaling door Twente Milieu aan huis worden opgehaald. De openingstijden van de Afvalbalie zijn van 9 tot 15 uur. Er zijn minimaal twee medewerkers van Twente Milieu aanwezig bij de Afvalbalie.

Hoogbouw Enschede gaat groente-, fruit- en etensresten scheiden

Vanaf januari 2021 kunnen ook hoogbouwbewoners van Enschede hun groente-, fruit- en etensresten. Een mooie ontwikkeling richting een afvalloos Twente! De komende tijd plaatsen wij ruim 300 gfe-verzamelcontainers in Enschede. Ook ontvangen hoogbouwbewoners in november een gfe-bakje. Deze worden persoonlijk overhandigd en kunnen bijvoorbeeld op het aanrecht geplaatst worden. Zo maakt de gemeente Enschede het de inwoners zo gemakkelijk mogelijk om hun gfe-afval te scheiden. Leuk feitje: het gfe-bakje is gemaakt van gerecycled plastic. Een mooi voorbeeld van het nut van afval scheiden!

Plaatsingsplan
Voorafgaand aan de plaatsing is er samen met de gemeente een plaatsingsplan opgesteld. Inwoners die het niet eens waren met de locatie van de gfe-verzamelcontainers in hun buurt, konden een zienswijze indienen. Het plaatsingsplan is inmiddels vastgesteld door het college. Inwoners zien in de Nota van Antwoord de reactie op hun zienswijze.

Alternatief inloopavonden
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat inwoners de beoogde locaties konden inzien tijdens inloopavonden. Door de coronamaatregelen is besloten om deze avonden niet door te laten gaan. In plaats daarvan is er een website gemaakt waar inwoners op een kaart gemakkelijk hun dichtstbijzijnde container kunnen vinden. Ook was het mogelijk om via deze pagina een zienswijze in te dienen. Op deze manier konden inwoners toch gemakkelijk de plannen inzien en indien gewenst het direct laten weten wanneer zij het niet eens waren met de locaties of een vraag stellen.