Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Beheer Gedenkparken & Begraafplaatsen

Een bijzondere taak die Twente Milieu uitvoert, is het beheer en onderhoud van Gedenkparken & Begraafplaatsen. Daaronder vallen ook de wettelijke taken, zoals het voorlopen tijdens begrafenissen, het bijzetten van urnen, asverstrooiing, natuurlijk begraven of informatieverstrekking richting families en bezoekers.

Beheerder Gedenkparken & Begraafplaatsen
De beheerder Gedenkparken & Begraafplaatsen is in dienst van Twente Milieu en stuurt het dagelijks onderhoud op de begraafplaatsen aan. Daarnaast is hij de contactpersoon voor uitvaartleiders en families. Ook het voorbereiden van het afscheid en het graf is het werk van de beheerder, die daarin ondersteund wordt door medewerkers.

In ontwikkeling
Met de start van het beheer en onderhoud in 2018 in Borne, volgden er in de jare erna veel ontwikkelingen. Inmiddels is het werkgebied uitgebreid met de begraafplaatsen in Zenderen en Haaksbergen en voert Twente Milieu de wettelijke taken uit op de begraafplaats in Goor. Daarnaast is de vorm van afscheid nemen in de loop der jaren veel diverser geworden. Denk aan cremeren of natuurlijk begraven. Vandaar dat ervoor gekozen is om de dienst te wijzigen in ‘Gedenkparken & Begraafplaatsen'. Daarbij is gekozen voor een eigen huisstijl, die beter aansluit bij het bijzondere werk dat Twente Milieu hier doet.

Onkruidbeheersing met heetwatermachine
Voor de onkruidbeheersing op de begraafplaatsen maakt Twente Milieu gebruik van een duurzame heetwatermachine. Dit is een systeem dat kokend water over het onkruid sproeit. Het voordeel is dat met deze machine ook de graven, beelden en muurtjes schoon worden gemaakt. Het is een boiler op een elektrisch onderstel die vrij geluidloos is, wat voordelig is voor een begraafplaats.

Natuurlijk begraven
Een actualiteit op de begraafplaatsen die door Twente Milieu beheerd worden, is ‘natuurlijk begraven'. Dit houdt in dat er begraven wordt met natuurlijke materialen, zonder grafbedekking. Na de begrafenis wordt er een boomschijf geplaatst met naam en gegevens. Zodra de boomschijf is vergaan, gaat het op in het landschap. Er wordt één of twee keer per jaar gemaaid en dat is het. Er wordt gebruikgemaakt van een kist en dat mag van alles zijn: een onbehandelde houten kist, kisten van schimmeldraden of karton, een lijkwade van natuurlijke vezels of een opbaarplank van duurzaam hout met een opstaande rand. Allemaal materialen die op een natuurlijke wijze vergaan. Dus ook in begraven speelt duurzaamheid een belangrijke rol en daar staan we als Twente Milieu natuurlijk voor.

Inloggen gemeente