Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Startpunt is het leerwerkbedrijf van Twente Milieu

Wij bieden een jaar lang werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gecombineerd met een mbo-opleiding op niveau 1. De voorwaarde om deel te nemen aan het leerwerktraject is dat je nog géén startkwalificatie hebt. Na een jaar stopt het leerwerktraject bij Twente Milieu. Daarna heb je betere kansen op een baan bij diverse andere werkgevers. Voor het leerwerktraject werkt Twente Milieu samen met SWB, Werkplein en ROC van Twente.

Wij zoeken jou!

Wat ga je doen?

Je reinigt, inspecteert, onderhoudt en repareert ondergrondse containers op onze locatie in Borne. Ook zet je ondergrondse containers in elkaar en maak je kennis met andere diensten van Twente Milieu. Daarnaast verzorgen we aanvullende opleidingen, zoals een heftruck- en veiligheidscertificaat.

Naast vier dagen werk verzorgen wij een dag lang opleiding op mbo niveau 1 in samenwerking met ROC van Twente. Je volgt een entreeopleiding tot assistent installatie- en constructietechniek. Tijdens de entreeopleiding volg je theorie- en praktijkvakken. Je leert algemene vaardigheden zoals samenwerken, instructies opvolgen, op tijd komen, netjes werken, een tekening lezen en allerlei praktische vaardigheden die aansluiten op het bedrijfsleven. Ter voorbereiding doorloop je een traject waarin je kennis opdoet die nodig is om een leerwerkplek bij Twente Milieu te verkrijgen. Dit traject noemen we een voorschakeltraject. Tijdens dit traject zal jouw docent een persoonlijk ontwikkelplan (POP) met je maken. Jouw docent bespreekt daarnaast onder andere de rechten en plichten van een werknemer en welk gedrag er verwacht wordt op de werkplek. Verder krijg je natuurlijk informatie over Twente Milieu.

Wat verdien je?

Tijdens de eerste maanden werk je met behoud van uitkering. Als dit goed is verlopen, ontvang je het minimumloon dat past bij jouw leeftijd. Je ontvangt dan geen uitkering meer. Je krijgt, bij goed functioneren, een dienstverband van in totaal negen maanden.

Welke kansen heb je op de arbeidsmarkt?

Na het leerwerktraject heb je een mbo-diploma op niveau 1. Je kunt als assistent installatie- en constructietechniek aan het werk bij bedrijven in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde of installatietechniek. Je doet eenvoudig productiewerk of ondersteunt in het werk van anderen. Aan het einde van het leerwerktraject word je begeleid in het vinden van werk bij een andere werkgever.

Wil je meer informatie of je aanmelden?

Ben of ken jij de geschikte kandidaat voor Startpunt? Neem dan contact op met Miranda Kloppers van Werkplein Twente via m.kloppers@swb.nl of 06 - 22 25 74 56.

Informatie voor de partners

Bent u partner? Lees dan onze folder voor meer informatie.

Projecten Startpunt

Naast de dagelijkse werkzaamheden, zoals het reinigen, inspecteren en onderhouden van verzamelcontainers, werkt Startpunt ook aan projecten.

Deelcontainer

De deelcontainer is een container om volle bak samen te delen! In deze vrolijk bestickerde container, voorzien van een deurtje en planken, kunnen buurtbewoners spullen of etenswaren een tweede leven geven door het te delen met anderen. Met de container gaan Twente Milieu en de gebruikers ervan verspilling tegen. En niet alleen omdat het nodig is, maar ook omdat het leuk is! Spullen of etenswaren die voor de één afval zijn, zijn voor een ander namelijk nog heel waardevol. Een tweede leven dus. Zo wordt er gezorgd voor minder afval en beter gebruik van grondstoffen. Deze containers zijn gemaakt door deelnemers van Startpunt.

Mezenkastjes

De mezenkast is een relatiegeschenk van Twente Milieu. Het is een houten kastje in de vorm van een huisvuilcontainer met houten wieltjes en een oranje deksel. Het mezenkastje kan opgehangen worden om de mees als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups aan te trekken. De houten kastjes zijn door deelnemers van Startpunt in elkaar gezet.

SWB

Erik Brasz, werkcoach arbeidsontwikkeling SWB.

Ik ben werkcoach arbeidsontwikkeling bij SWB en zodoende betrokken bij Startpunt als contactpersoon voor de deelnemers. Ik ben blij met de mogelijkheid om werkzoekenden via Startpunt een re-integratietraject te bieden. Het mooie is dat er al na twee maanden betaald werk is voor de duur van het project. Dit is erg interessant voor mensen met een uitkering die nog enige tijd nodig hebben voordat zij succesvol kunnen werken op de reguliere arbeidsmarkt. Er is een mooie werkplek in Borne met een ervaren werkbegeleider, waarmee ik direct en gemakkelijk kan communiceren. Dat betekent overigens wel dat ik zelf ook snel en alert moet kunnen inspringen op ontwikkelingen, maar dat doe ik graag. Wat mij opvalt is dat de werkplek geschikt is voor mensen met een heel diverse achtergrond. Ik doel dan niet alleen op het land van herkomst, maar op het verschil in kwaliteiten en capaciteiten van mensen. Er wordt gekeken naar waar iemand goed in is en daar wordt de nadruk op gelegd. Dus iemand die enigszins handig is en geen startkwalificatie heeft of een sterk verouderde opleiding, kan al snel een geschikte werkplek vinden bij Startpunt. Dat is voor mij als werkcoach arbeidsontwikkeling erg waardevol. Wat verder heel belangrijk is, is dat er veel aandacht wordt besteed aan respectvol met elkaar omgaan. Ondanks de grote diversiteit in de groep is de sfeer collegiaal en is er een veilige werkomgeving. Mijn samenwerking met John van der Tonnekreek, die de dagelijkse begeleiding en aansturing op de werkplek verzorgd, is erg plezierig. Hij heeft naar mijn mening de juiste instelling om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt te ontwikkelen. Kortom, ik vind de samenwerking met Twente Milieu en Startpunt inspirerend en hoop nog lange tijd in deze sfeer te kunnen samenwerken.

Werkplein Twente

Miranda Kloppers, Adviseur Werkgeversdienstverlening Werkplein Twente.

Ik ben Miranda Kloppers en ik werk als Adviseur Werkgeversdienstverlening bij Werkplein Twente. Vanuit mijn rol als adviseur ben ik vanaf het begin betrokken bij het project Startpunt van Twente Milieu als het gaat om het werven van kandidaten. Kandidaten worden bij interesse bij mij aangemeld. Dit kan rechtstreeks, maar ook met tussenkomst van een begeleider van een gemeentelijke instantie of het UWV. Vervolgens doe ik de voorselectie en bij geschiktheid stel ik de kandidaat voor aan Twente Milieu. Zij nemen het proces van daaruit over. De start van Startpunt is inmiddels drie jaar geleden. Dat betekent dat Startpunt al drie jaar bestaat en dat al drie jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen op een betere toekomst. Bij Startpunt kunnen deelnemers binnen een jaar een opleiding afronden op niveau 1, krijgen zij bij goed functioneren een betaalde baan en is er goede begeleiding aanwezig. Ook worden er interne trainingen, zoals praktijklessen, heftruck, VCA en waar mogelijk taalondersteuning aangeboden. Na dit jaar zal er onder andere met behulp van Werkplein Twente verder gekeken worden om deze groep mensen te bemiddelen naar een reguliere baan. De kansen voor deze mensen op de arbeidsmarkt zijn dan aanzienlijk vergroot. Dat Startpunt succesvol is, is al gebleken en om deze reden zal er ook weer een vervolg aan gegeven worden om een nieuwe groep te laten starten eind augustus 2020. Startpunt is een mooi project, dat zich hopelijk nog lang voort mag zetten in de toekomst.

ROC van Twente

Desiree Mossel, Docent/studiebegeleider entreeopleiding ROC van Twente.

Dit is het derde jaar dat wij als ROC van Twente samenwerken met Startpunt, het leerwerkbedrijf van Twente Milieu. Samen met John van der Tonnekreek (verantwoordelijk voor de vakkennis en praktijk) mogen wij, ROC van Twente, het onderwijsprogramma verzorgen. De vakken Nederlandse taal, Rekenen, Burgerschap, LOB krijgen hierbij aandacht. Ook de werknemersvaardigheden en digitale vaardigheden komen aan bod.

Kennis is macht, samenwerken is kracht

Wij begeleiden de deelnemers in hun zoektocht naar mogelijkheden en het (her)ontdekken van de eigen kwaliteiten en interesses.

De student staat centraal:

  • Wat wil je leren?
  • Wat zijn je interesses?
  • Wat liggen de mogelijkheden?
  • Wat vind je moeilijk, en wat heb je nodig?
  • Waar liggen je kwaliteiten?
  • Welke grenzen en kansen kom je tegen?

Er is veel aandacht voor de dingen die goed gaan en die proberen we verder te ontwikkelen. Daarnaast is er tijd voor begeleiding, een praatje, een kopje koffie, gezelligheid, gemoedelijkheid, veiligheid, ervaringen delen en vooral ook veel (levens)verhalen delen.
Want…. Leren doe je met elkaar en van elkaar.

Wat ga je doen?
Wat verdien je?
Welke kansen heb je op de arbeidsmarkt?
Wil je meer informatie of je aanmelden?
Informatie voor de partners
Projecten Startpunt
SWB
Werkplein Twente
ROC van Twente

Heeft u vragen of opmerkingen?

Inloggen gemeente