Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Onderhoud riolering

In de gemeente Borne voeren wij verschillende taken uit op het gebied van riolering. Zo reinigen we onder andere de kolken en de lijngoten. Kolken zijn de bekende putjes langs de kant van de weg. Lijngoten zijn lijnvormige goten die het regenwater bovengronds afvoeren naar een watervoorziening. Daarnaast onderhouden wij ook de (druk)riolering, pompen en gemalen. Gemalen verpompen afvalwater, regenwater en oppervlaktewater om het af te voeren naar bijvoorbeeld de rioolwaterzuivering.

Voorkom rioolverstopping

Alles wat je door de gootsteen, wasbak, wc of het doucheputje spoelt, komt in het riool terecht. Dit leidt tot verstoppingen, ook bij u in de buurt. Zo moeten wij regelmatig pompen van het rioolgemaal ontstoppen. Doen we dit niet, dan kan dit in uw woning en tuin leiden tot overstromingen. Gooi, om dit te voorkomen, daarom geen vochtige doekjes, frituurvet, olie, medicijnresten en restjes chemische middelen in de wc of de gootsteen.

Waarom goed rioolgebruik?
Vet stolt en doekjes hopen op, dit leidt tot verstoppingen. Ook in het riool kunnen problemen ontstaan, zoals vastgelopen pompen en verstopte roosters. Sommige chemische stoffen, zoals medicijnen en verf, zijn niet of nauwelijks uit het water te verwijderen. Het zuiveren van rioolwater kost geld en energie en belast het milieu.

Hoe help ik mee?
Een goed werkend riool is belangrijk voor de gezondheid van mens en dier én uiteindelijk ook voor uw portemonnee. Gebruik het riool daarom alleen waarvoor het bedoeld is: water, ontlasting, urine en toiletpapier.

Is de rioolput in uw buurt verstopt? Of wilt u een andere melding voor buurtonderhoud doen? Meld het ons via het contactformulier. Of meld het snel en gemakkelijk via de Twente Milieu app of via 0900-852 0111.

Voorbeeld lijngoot

Inloggen gemeente