Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl
U bevindt zich op de Twente Milieu pagina die nog niet specifiek ingericht is voor uw gemeente. Wijzigen? Klik hier
U bevindt zich op een gemeentepagina die niet overeenkomt met de door u opgegeven gemeente / postcode. Naar uw eigen gemeente gaan? Klik hier

Wat kan ik doen om stankoverlast en/of ongedierte bij mijn gft-bak (groente-, fruit- en tuinafval) te voorkomen?

Hieronder een aantal tips:

  • Plaats de container niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het gft-afval.
  • Zorg ervoor dat de inhoud van uw container niet te nat is. Nat afval zorgt er namelijk voor dat het rottingsproces sneller op gang komt, met stankoverlast tot gevolg. Een stukje krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kan ook een lege eierdoos worden gebruikt.
  • Verpak (gekookte) etensresten goed in een dunne krant en werp dit in de container die het eerste wordt geleegd.
  • Is er toch sprake van stankoverlast? Zet de deksel van de gft-container dan op een kier, door er bijvoorbeeld een houten lat tussen te leggen. Hierdoor komt er lucht bij de inhoud van de container, waardoor het rottingsproces (veroorzaker van stank) minder snel op gang komt.
  • Maak de container regelmatig schoon: leg hem op zijn kant, spuit hem uit en maak de container met water en eventueel groene zeep schoon. Gebruik geen chloorproducten; dit is schadelijk voor het milieu. U kunt wel biologische stankverdrijvers gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar bij onder andere supermarkten en doe-het-zelfzaken.
  • Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de gft-container leeg achter.
  • Is er sprake van ongedierte? Houd de deksel van de gft-container dan gesloten om te voorkomen dat vliegen/insecten eitjes in het gft-afval leggen. Voor maden geldt juist het tegenovergestelde: maden houden niet van lucht, dus leg in het geval van maden een houten lat of iets dergelijks tussen de deksel en de container.
  • Handig om te weten is dat vlees- en visresten een voedselbron zijn voor maden. Schillen van fruit trekken fruitvliegjes aan.
  • Hang mottenballen aan de grijze en/of groene container om maden te voorkomen. Vliegen kunnen niet tegen die geur.

Melding maken

Is uw container niet geleegd of wilt u iets anders melden? Laat het ons weten.

Relevante informatie afgestemd op uw woonsituatie

Vul uw postcode en huisnummer in en zie direct relevante informatie afgestemd op uw woonsituatie, zoals wanneer het afval bij u opgehaald wordt. Het is mogelijk om uw gegevens op een later tijdstip te wijzigen

Postcode
Huisnummer
Selecteer uw huisnummer
Uw gemeente:
De door u opgegeven postcode valt niet in het werkgebied van Twente Milieu of is een bedrijfsadres. Ga naar de algemene pagina.

Lees voordat u verder gaat onze privacyverklaring.