Nieuwsbrief juni 2025 | LeesTM
Beste collega,
Welkom bij de digitale interne nieuwsbrief van juni! Deze nieuwsbrief is een aanvulling op het nieuws dat je via intranet of andere kanalen leest. Met ruimte voor foto’s, video’s, onze eigen podcast en leuke verhalen.
Met deze keer nieuws van de OR, hoe we bladluis bestrijden en het eco-systeem in vijvers verbeteren, nieuws uit onze gemeenten en nog veel meer…. Lees èn luister er alles over in deze nieuwsbrief!
Proatpotcast
Benieuwd naar de hobby van Maximiliaan en de mooiste reis van Mike?
Dit is Proatpotcast vann juni! Dé maandelijkse podcast waarin we niet alleen over werk praten, maar elkaar écht beter leren kennen. Elke aflevering duiken we samen met twee collega's in de vragen uit onze eigen Proatpot - van grappige dilemma's tot persoonlijke verhalen. Krijg een uniek kijkje achter de schermen en leer de mensen achter de stemmen kennen. Pak een bakje koffie en luister mee naar verrassende gesprekken en hilarische onthullingen.
Deze maand gaan we in gesprek met onze collega’s Mike Loman en Maximiliaan Elfring.
Bladluisbestrijding met lieveheersbeestjeslarven
In deze tijd van het jaar merken we dat er een plakkerige substantie uit veel bomen komt. Dit zorgt voor plakkerige auto's, vieze bankjes en soms wat ergernis bij bewoners.
Deze plakkerigheid komt door de uitwerpselen van bladluizen, ook wel honingdauw genoemd. Bladluizen kunnen veel honingdauw produceren, soms druppelt het zelfs van de bomen. Om dit probleem aan te pakken, hebben we de afgelopen jaren lieveheersbeestjeslarven op verschillende plekken uitgezet.
Een lieveheersbeestjeslarve eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Hierdoor kan de overlast binnen een week al verminderen. De lieveheersbeestjes zullen zich ook voortplanten, waardoor er een grote populatie ontstaat die de bladluizen onder controle houdt. We gebruiken vaak het twee stippelige lieveheersbeestje (Adalia bipunctata), een inheemse soort die niet ver vliegt en dus op de bomen blijft zitten.
Tot nu toe werkt deze methode goed en zijn er geen andere, schadelijkere maatregelen nodig.
Eco-baggeren | Verbetering van het eco-systeem in vijvers
Veel vijvers in steden hebben een verstoord ecosysteem. Dit betekent dat ingrijpen nodig is. Met eco-baggeren voegen we mineralen en micro-organismen toe aan de vijver. Hierdoor ontstaat een gezond ecosysteem.
Een ecosysteem bestaat uit verschillende groepen organismen. Elke groep heeft een eigen taak. Als een groep te klein is of ontbreekt, werkt het systeem niet goed. Met eco-baggeren voegen we deze ontbrekende organismen toe. Dit verbetert de waterkwaliteit, breekt de sliblaag af en zorgt voor een beter ecosysteem in de vijver. Zo voorkomen we schadelijke methoden zoals mechanisch baggeren, waarbij het ecosysteem wordt beschadigd.
Na de behandeling monitoren onze collega's van buurtonderhoud de vijvers. We kijken naar de helderheid, de dikte van de sliblaag en de chemische samenstelling van het water.

Goed nieuws voor alle inwoners van Losser!
Tot nu toe konden alleen de gemeente en woningbouwverenigingen meldingen doen voor de inzet van onze plaagdierbestrijders. Dit bleek niet genoeg om de plaagdieren (ratten en muizen) goed te bestrijden. Binnenkort worden daarom alle inwoners van Losser geïnformeerd om zicht voortaan direct bij ons te melden als ze last hebben van plaagdieren. Dit is een mooie uitbreiding van ons werk in de openbare ruimte.
Informatie afvalinzameling in Hengelo: nu in 5 talen!
Sinds eind april wordt het verpakkingenafval bij hoogbouwlocaties 2x per week opgehaald. Deze aanpassing kwam er na een evaluatie waaruit bleek dat veel inwoners niet tevreden waren over de manier van inzamelen. Er werd namelijk nog te vaak afval gedumpt bij de inzamelplekken – en dat willen we natuurlijk voorkomen.
Om ervoor te zorgen dat álle inwoners goed weten hoe het afvalsysteem werkt, heeft de gemeente een mooie stap gezet: de belangrijkste informatie is nu beschikbaar in maar liefst 5 talen! Naast Nederlands zijn er vertalingen in het Engels, Turks, Oekraïens en Arabisch. Het gaat om een brief van de gemeente én een handige flyer met duidelijke instructies over wat je met je afval moet doen.
Het is de eerste keer dat we communicatiemiddelen in zoveel talen aanbieden, dus we zijn erg benieuwd hoe dit ontvangen wordt. Hopelijk helpt het om afvaldumping te verminderen én om iedereen beter te informeren.
Nieuwsgierig naar de vertalingen? Je vindt ze op onze website!
OR | Doe mee aan het medewerkersonderzoek
Volgende week ontvang je een uitnodiging om het medewerkersonderzoek in te vullen. Een mooi moment om je betrokkenheid te laten zien en samen te bouwen aan een nog betere werkomgeving.
Jouw stem telt
Door het MTO in te vullen geef je waardevolle input over hoe jij je werkomgeving ervaart. Die ideeën helpen om verbeteringen door te voeren die écht aansluiten bij wat er leeft op de werkvloer. Bovendien is deelname aan het MTO één van de doelen die bijdragen aan het behalen van de cadeaubon in 2026. Alle doelen nog even teruglezen? Dat kan hier!
Laten we het onderzoek allemaal invullen!
100% dus! Het geeft namelijk een compleet beeld van de ervaringen binnen de organisatie. Hoe meer collega's meedoen, hoe representatiever het beeld is. Dit helpt om knelpunten te signaleren die anders misschien onder de radar blijven. Daarnaast is het een laagdrempelige manier en kost het je maar enkele minuten om het onderzoek in te vullen. Gewoon doen dus!
Invullen en klaar: zo helpen we allemaal mee aan een fijne werkomgeving!
Deel je verhaal, idee of nieuws met ons
Heb je zelf een idee, verhaal of nieuws dat je wilt delen in de volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten. Stuur een berichtje naar communicatie@twentemilieu.nl of spreek ons aan in de wandelgangen.