Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Losse snoeren en draden krijgen tweede leven met project Draadjes Los

01-06-2021

Platform Blue Region Twente ziet afval als het nieuwe goud!

Bijna iedereen heeft thuis wel zo’n rommellade waarin rondslingerende voorwerpen worden gegooid. Denk bijvoorbeeld aan losse snoeren en draden. Zonde, want ze hebben waarde! Waarde die nu helaas vaak nog onbenut blijft en die kansen biedt. Daarom heeft een aantal Twentse bedrijven de handen ineengeslagen onder de noemer ‘Blue Region Twente’, met als motto: afval is het nieuwe goud. Als eerste start het project ‘Draadjes Los’, dat gericht is op het inzamelen, sorteren en verkopen van onderdelen uit losse snoeren en draden.

Meervoudige waarde: ecologisch, sociaal en economisch
Twente Milieu, Meesterwerk Werkprojecten, Saxion International Water Technology en Eshuis Accountants en Adviseurs bundelen hun krachten in het platform Blue Region Twente. Het platform heeft als doel om meervoudige waarde te creëren met afval op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Er komen nog te veel snoeren en draden in het restafval terecht, dat nog beter gescheiden kan worden. De ingezamelde snoeren en draden worden gesorteerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat bijdraagt aan de sociale werkgelegenheid in Twente. Tot slot levert het sorteren en uit elkaar halen van snoeren en draden nieuwe grondstoffen op, die geld waard zijn. Het project Draadjes Los is de eerste in een reeks van afvalsoorten die de komende jaren nog volgen. Want er is nog meer ‘vergeten’ afval met betekenis.

“De initiatiefnemers van dit platform ontmoeten elkaar regelmatig bij bijeenkomsten van de Betekeniseconomie in Twente. Al pratend kwamen we op het idee van ‘Draadjes Los’. Een idee dat we de komende tijd met het platform ‘Blue Region Twente’ verder gaan uitbouwen”, zo vertelt Mark de Lat, voorzitter van de Betekeniseconomie in Twente en partner bij Eshuis Accountants en Adviseurs.

‘Draadjes Los’ van start op Prins Constantijnschool in Goor
Het project ‘Draadjes Los’ gaat van start op de Prins Constantijnschool in Goor. Een maand lang verzamelen de leerlingen in hun omgeving kabels, snoeren en stekkers die niet meer gebruikt worden, om ze op school in een daarvoor bestemde ‘Draadjes Los’ container te gooien. Om de leerlingen bewust te maken van de waarde van de snoeren en draden, vindt er ook een workshop plaats in groep 5 en 6 en gaan de leerlingen zelf aan de slag met de ingezamelde materialen om een eigen kabelkunstwerk te maken. Deze kabelkunst is geïnspireerd op het werk van de Enschedese kabelkunstenaar Elian Rabahia. Na de inzamelactie worden de ingezamelde snoeren en draden gesorteerd door Meesterwerk Werkprojecten, een sociaal werkbedrijf in Oldenzaal. Daar vindt de demontage plaats, zodat er verschillende onderdelen vrijkomen - zoals stekkers, transformators en kabels – die weer als grondstof verkocht worden aan de markt. Het streven is om in het nieuwe schooljaar het project verder uit te rollen bij basisscholen in Twente en te kijken hoe deze afvalsoort ook op andere plekken ingezameld kan worden.

Inloggen gemeente