Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

“Dit rijdt een heel stuk schoner en stiller voor ons allemaal!”

15-12-2021

Donderdag 9 december was het zover, Marco Otto en drie collega’s kregen de sleutels overhandigd van ‘hun’ spiksplinternieuwe, volledig elektrische vrachtwagen. En niet zomaar een vrachtwagen! Een voertuig dat jaarlijks ruim 200.000 containers van de inwoners van Twente gaat legen. Hoewel alle Twente Milieu voertuigen al op GTL rijden, is de overstap naar volledig elektrisch nog schoner en frisser: volledig elektrisch en dus geen uitstoot van vervuilende gassen in onze lucht. “Het voertuig is ook een heel stuk stiller en hij trekt mooi langzaam op,” vertelt Marco enthousiast. “Dat vind ik ook als chauffeur heel prettig. Vanaf morgenvroeg ga ik er echt mee aan de slag en kunnen inwoners het voertuig in de wijken en buurten zien rijden. En daar ben ik best een beetje trots op!”

Twente Milieu bespaart met de komst van deze volledige elektrische voertuigen ongeveer 25.000 liter brandstof per jaar per voertuig, dat is omgerekend zo’n 65.000 kg CO2. Dat staat ongeveer gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 7 huishoudens of 20 personenauto’s. Marco: “Zo dragen we ook op deze manier een mooi steentje bij aan een schoon en gezond Twente. Daarnaast is het voertuig zo stil dat je straks het afval in het voertuig hoort vallen, iets dat je normaal door het geluid van de motor helemaal niet hoort”. De twee voertuigen die het Twentse bedrijf nu in gebruik neemt, zijn zijladers. Dat zijn vuilniswagens die via een elektrische arm de afvalcontainer oppakt en deze bovenin leegt. Marco: “De routes die ik met de elektrische wagen rijdt, zijn zo gebouwd dat ik tussendoor de accu niet hoef te laden. Als ik mijn route aan het einde van de dag klaar heb, zet ik hem op onze locatie aan de lader en kan ik de volgende dag weer opgeladen aan het werk”, lacht Marco.

Schoon en veilig

De afgelopen maanden hebben de chauffeurs al kennis gemaakt met het nieuwe voertuig en het gebruik daarvan. Daarbij is veiligheid voor de medewerker en de inwoners het belangrijkst. Marco Otto licht dit verder toe: “Alle voertuigen bij Twente Milieu beschikken over verschillende veiligheidsvoorzieningen, denk aan snelheidsbegrenzers, zwaailichten, goede spiegels en veel camera’s. Dat is heel vanzelfsprekend voor ons als medewerkers, maar niet alle inwoners weten dit. Dit elektrische voertuig heeft ook vier camera’s zoals ik gewend was, zodat ik de omgeving van het voertuig goed in de gaten kan houden. Daarnaast hebben we op onze locaties een ‘spiegelafstelplaats’ waar de chauffeurs hun spiegels optimaal kunnen afstellen. Veiligheid voorop!”

Op weg naar een duurzaam wagenpark in 2030

Alle stappen die Twente Milieu neemt op weg naar een duurzaam wagenpark, zijn in lijn met het Convenant Duurzame Voertuigen in de Reinigingsbranche dat Twente Milieu samen met veel branchegenoten in 2018 ondertekende. Daarin staat de ambitie om in 2030 emissieloos te zijn. Voor Twente Milieu is de komst van de twee elektrische zijladers een belangrijke stap in de missie om in 2030 een emissie loos/emissievrij wagenpark te hebben. Hoewel er al verschillende elektrische voertuigen en gereedschappen gebruikt worden, gaat de komst van deze grote voertuigen écht het verschil maken. De komende jaren worden de voertuigen van Twente Milieu die vervangen moeten worden, zoveel mogelijk vervangen door elektrische wagens. Ook wordt de ontwikkeling van voertuigen op waterstof nauwlettend gevolgd. Daarnaast werkt Twente Milieu samen met Twence aan een project waarbij er mogelijk in de toekomst gereden gaat worden op bio-gas dat is opgewekt uit het gft-afval dat de inwoner van Twente zo mooi scheiden.

Inloggen gemeente