Verspillingsvrije Week | Samen tegen voedselverspilling
08-09-2025
Verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en verhitten. We stoppen veel energie in ons eten. Ook komen er bij elke stap in het voedselsysteem broeikasgassen vrij en is er veel water en land voor nodig. Dit heeft een grote impact op het klimaat. Het is dus belangrijk dat we zo min mogelijk goed eten verspillen. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 8 tot en met 14 september! Wanneer je verspillingsvrij eet, ben je lekker bezig voor de planeet.
We verspillen in Nederland jaarlijks 1,6 miljard kilo voedsel
Wist je dat we wereldwijd 1/3 van het geproduceerde eten niet opeten? En dat dat in Nederland 1/5 is? In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 1,6 miljard kilo voedsel verspild. In 2018 was dit nog 2 miljard kilo. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel.
Wat jij thuis kan doen
Je denkt misschien dat je bijna geen eten verspilt, maar dat laatste beetje op je bord, dat restje rijst in de pan en dat laatste kapje van het brood … Al die kleine beetjes tellen op. Dat is natuurlijk zonde. En dus willen Nederlanders minder verspillen. Wil jij ook nog meer doen tegen voedselverspilling? Kijk dan voor handige tips op samentegenvoedselverspilling.nl/thuis.