Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Twentse scholieren zamelen bijna 15.000 elektronische apparaten tijdens E-waste Race Twente in

13-10-2022

Basisschool de Maten uit Oldenzaal gaat er met de winst vandoor

Afgelopen vier weken zamelden leerlingen van negen basisscholen uit Twente een grote hoeveelheid elektronisch afval in tijdens de E-waste Race. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 14.880 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt het hergebruikt en gerecycled. Basisschool de Maten wist de meeste punten te behalen en is daarmee de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Maaike Rödel verraste vandaag samen met Twente Milieu de leerlingen met de gewonnen prijs: een schoolreis.

“We zijn ontzettend blij met het grote enthousiasme van alle leerlingen die meededen aan de race”, zegt Mark Bonnema, projectleider bij Twente Milieu. “Leerlingen zamelden in, repareerden oude apparaten, maakten posters en filmpjes en benaderden de lokale media voor nog meer aandacht. Dankzij hen zijn er een heleboel apparaten weer gemaakt of op de juiste plek terechtgekomen om te recyclen. Super goed!”

Campagne voeren

Tijdens de E-waste Race leerden de kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen. Vier weken lang werd elektronisch afval ingezameld en kregen leerlingen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De leerlingen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen.

Een betere wereld begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden nog vaak op zolder, in de gangkast of in de grijze restafvalcontainer. Zonde! Want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Heeft u nog e-waste thuis liggen? U kunt het gratis inleveren op het afvalbrengpunt of Milieupark in uw gemeente.

Deelnemende scholen

De scholen die de afgelopen week tegen elkaar streden zijn:

• Basisschool Azelo uit Ambt Delden

• Willem van Oranje uit Enschede

• IKC De Hunenborg uit Hengelo

• RKB De Compaan uit Almelo

• Jan Ligthartschool uit Borne

• ODBS Het Kompas uit Overdinkel

• Akkerwal uit Enter

• Basisschool De Maten uit Oldenzaal

• Montessorischool Haaksbergen uit Haaksbergen

Inloggen gemeente