Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

OBS De Saller uit Losser wint E-waste Race Twente

De afgelopen vier weken zamelden leerlingen van tien Twentse basisscholen een grote hoeveelheid elektronisch afval in tijdens de E-waste Race Twente. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 5699 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven of blijft het onbenut op zolder liggen, maar wordt het hergebruikt en gerecycled. OBS De Saller uit Losser is met 1146 ingezamelde apparaten en 12 reparaties de winnaar van de E-waste Race Twente. Beekpark uit Borne eindigde als tweede en de laatste podiumplaats is voor De Wendakker uit Oldenzaal. De drie scholen winnen een mooie geldprijs die zij naar eigen inzicht kunnen inzetten. De leerlingen van OBS De Saller krijgen daarnaast nog een leuke workshop Kabelkunst.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen. De E-waste Race Twente moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging van start met een leerzame en interactieve gastles waar de kinderen alles leerden over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Extra punten voor reparatie

De leerlingen verzamelden punten voor alle ingezamelde items, maar kregen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Op deze manier kregen een heel aantal apparaten nog een tweede leven! De kinderen voerden daarnaast campagne in hun eigen omgeving. Familie en buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen dit aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zij inzamelden worden hergebruikt of gerecycled.

Eindstand

Onderstaande basisscholen deden de afgelopen vier weken mee aan de E-waste Race:

1. OBS De Saller uit Losser

2. Beekpark uit Borne

3. De Wendakker uit Oldenzaal

4. IKC De Akker uit Hengelo

5. Mariaschool uit Wierden

6. De Tandem uit Almelo

7. IKC Magenta uit Delden

8. De Albatros uit Goor

9. Sint Bonifatius uit Haaksbergen

10. St Jan-Basisschool uit Enschede

Elektronische apparaten kunnen altijd gratis ingeleverd worden

Inwoners uit Twente kunnen hun oude elektronische apparaten gratis inleveren op het afvalbrengpunt of Milieupark. Ook kunnen zij bij aankoop van een nieuw apparaat het oude apparaat inleveren bij de betreffende winkel.

Inloggen gemeente