Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Inzameling kabels en snoeren levert Kabelkunst op

17-12-2021

Bijna iedereen heeft thuis een laatje of doosje met snoeren en kabels die niet meer gebruikt worden of zelfs nooit zijn gebruikt. Dat is zonde, want er zitten veel (schaarse) metalen in die geschikt zijn voor recycling. Tijd om ze in te zamelen dus! In Enschede, Hengelo en Oldenzaal is dit nu mogelijk. Lever oude snoeren en kabels in op de afvalbrengpunten of het Milieupark. Goed voor het milieu én sociaal. Want door het inzamelen van kabels en snoeren kunnen er workshops Kabelkunst aangeboden worden aan basisschoolleerlingen. Tijdens de workshop leren kinderen over de recycling van kabels en gaan ze er kunstwerkjes van maken, geïnspireerd door kabelkunstenaar Elian Rabahia.

Samenwerking
Met hart voor een betekenisvolle economie in Twente hebben Twente Milieu, Meesterwerk Werkprojecten en HKS Metals de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken. Met ondersteuning van Eshuis Accountants en Adviseurs en Saxion International Water Technology, zijn zij een circulair project gestart: de ingezamelde kabels en snoeren worden gerecycled en van de toegevoegde waarde krijgen leerlingen les over de recycling. De opbrengst komt dus ten goede aan de toekomst!

Werkwijze
Op de afvalbrengpunten van Twente Milieu in Enschede en Oldenzaal en het Milieupark in Hengelo worden de kabels en snoeren in speciale containers verzameld. Je kunt ze gratis inleveren. De volle containers worden naar Meesterwerk Werkprojecten in Oldenzaal gebracht. Daar worden de stekkers en transformatoren van de snoeren en kabels geknipt. Zo ontstaan mooie gescheiden stromen die geschikt zijn voor recycling door HKS Metals.

Met name de kabels en snoeren zijn geld waard. De opbrengst van deze activiteiten wordt vrijgemaakt voor workshops. Basisscholen kunnen zich hiervoor inschrijven. Groep 6 en/of 7 kan aan de slag met een workshop Kabelkunst. Vier weken lang zamelen de leerlingen snoeren en kabels in op school. Als afsluiter krijgen ze een les over recycling en gaan ze met de kabels en snoeren kunstwerkjes maken. Ze leren dat kabels en snoeren waardevol zijn en waarom dit zo is. Ook zien de leerlingen de verschillen tussen kabels en snoeren en leren ze hoe deze werken. De kunstwerken die ze maken zijn geïnspireerd op het werk van Elian Rabahia, de eerste echte kabelkunstenaar ter wereld, woonachtig in de gemeente Enschede.

Geslaagde proef
Het concept is getest op de Prins Constantijnschool in Goor. Daar is een volle container ingezameld, hebben klassen de workshop al gevolgd en daar zijn mooie kunstwerken uit voortgekomen. We hebben hiermee de eerste 75 kinderen al bereikt!

Uit de proef is gebleken dat we met de waarde van vier volle containers in één klas een workshop kunnen verzorgen. De komende periode houden we bij hoeveel volle containers we inzamelen en bij iedere vier volle containers kan een klas de workshop Kabelkunst volgen. Geïnteresseerde basisscholen in Enschede, Hengelo en Oldenzaal kunnen zich alvast aanmelden via www.twentemilieu.nl/kabelkunst. Materialen en begeleiding zijn bij de workshop inbegrepen.

Betekeniseconomie Twente
Het project Kabelkunst heeft als inspiratiebron de Stichting Betekeniseconomie in Twente. In de nabije toekomst is het plan om meer van dit soort circulaire en betekenisvolle projecten te ontwikkelen binnen de regio. De Stichting verbindt, biedt ondersteuning in de ontwikkelfase en helpt projecten tot stand komen. Door middel van dit soort initiatieven hoopt de Betekeniseconomie in Twente de circulariteit aan te jagen en het bewustzijn op dit thema in de regio te vergroten door echt dingen te doen.

Inloggen gemeente