Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Textiel Race Twente opnieuw groot succes!

15-10-2021

Basisschool Pius X uit Haaksbergen gaat er met de winst vandoor

Vier weken lang gingen tien basisscholen in Twente de strijd aan tegen verspilling van oud textiel. Op deze manier hebben ze gezamenlijk 19.655 kilo oud textiel teruggebracht in de kringloop, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race in Twente was wederom een groot succes met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!

De Textiel Race spoort leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Zo leerden ze tijdens de race dat je textiel kan repareren, hergebruiken of inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt namelijk meer dan de helft van het oude textiel bij het restafval gegooid en dat is jammer, want dan gaat het de verbrandingsovens in.

Van 20 september tot en met 14 oktober hebben alle deelnemende basisschoolleerlingen gezamenlijk 19.655 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben zij 55 reparaties uitgevoerd.
Inwoners uit Twente konden online aangeven dat ze nog oud textiel in huis hadden liggen, waarna de leerlingen dit aan huis ophaalden . In ruil hiervoor kregen inwoners kortingscodes voor duurzame merken als Loop.a Life, Walra bed- en badtextiel, LABFRESH en SKOTT Fashion.

Basisschool Pius X uit Haaksbergen wint de hoofdprijs, Enschedese schoolvereniging en Het Prisma uit Borne eindigen 2e en 3e.

Het was weer een nek-aan nek-race maar basisschool Pius X uit Haaksbergen kwam met 3.514 kilo en een score van 1301 punten als winnaar uit de Textiel Race. De deelnemende groep won de hoofdprijs, een schoolreis naar techniekmuseum Oyfo in Hengelo.

Circulair Textiel Twente

De Textiel Race is een onderdeel van het project Circulair Textiel Twente, dat valt onder de Regio Deal Twente. Dit wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit het Rijk, Provincie Overijssel en de Agenda voor Twente. Het programma Circulair Textiel Twente is een samenwerking tussen Stichting TexPlus (penvoerder), Twente Milieu, Regionaal Textielsorteercentrum Twente BV, Frankenhuis BV, SaXcell BV, Saxion en Enschede Textielstad Innovatie BV.

Basisschool Pius X uit Haaksbergen won de tweede Textiel Race in Twente

Fotografie: Lenneke Lingmont
Basisschool Pius X uit Haaksbergen won de tweede Textiel Race in Twente

Inloggen gemeente