Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Hendrik Sterken

“Ik ben ongeveer 26 jaar werkzaam bij Twente Milieu en krijg vanaf het begin al vragen op straat. Vanuit mijn rol als afvalcoach vind ik het leuk om met veel verschillende mensen in gesprek te raken, het werk is zeer afwisselend. Vaak wordt nog gedacht dat al het afval op een hoop komt. Ik leg dan uit hoe Diftar werkt en dat het niet alleen goed is voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Ook leg ik uit welk afval waar mag, zodat het meeste afval weer kan worden hergebruikt. Waar het kan bied ik een helpende hand en daar haal ik veel voldoening uit. Als ik in gesprek ben met inwoners dan merk ik dat de meesten wel op de goede weg zijn. Maar zo af en toe kun je dan toch een tip geven. Bijvoorbeeld dat gekookt vlees of gekookte vis, graten en botten bij het gft-afval horen.

Thuis ben ik ook bewust bezig met afval scheiden. Zoals wel meer mensen, was ik in het begin ook wat sceptisch. Wat doe ik ermee? Ach, alles in een bak is toch minder lastig. Maar dan ga je ermee bezig en raak je eraan gewend. Het hoort al snel bij de dagelijkse routine. In huis hebben we een paar kleine afvalbakjes, voor de verschillende soorten afval. Op die manier hoeft mijn vrouw, die slecht ter been is, niet iedere keer naar buiten naar de containers te lopen.

In elk land wordt afval scheiden weer anders gedaan, maar je moet bij jezelf beginnen. Als al dat plastic weggegooid wordt, dan ontstaat er een grote plastic soep. En als je dat kunt inzamelen en er wordt iets nieuws van gemaakt, dan heeft het afval een goede bestemming. Samen gaan we voor een afvalloos Twente.”

Inloggen gemeente