Twente Milieu van start met test nieuwe biobak
21-12-2016
Afvalcoach Gerard Braakhuis overhandigde, samen met Wethouder Javier Cornelissen van de gemeente Almelo, vandaag de biobak aan één van de paar honderd huishoudens die het vernieuwde model van de groene gft-container gaan testen. In tegenstelling tot de normale gft-container heeft de biobak gaatjes aan de zijkanten. Deze gaatjes zorgen voor luchtcirculatie, waardoor het gewicht en volume van het gft-afval worden verminderd. Twente Milieu en haar aandeelhoudende gemeenten zijn de eersten die deze container bij huishoudens gaan testen.
Inwoners uit Almelo, Enschede, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal konden zich op vrijwillige basis aanmelden om de biobak te testen. Mevrouw Pekelder uit Almelo is één van hen: “Wij zijn erg milieubewust en vinden het belangrijk om daarin ons steentje bij te dragen. Ook vinden we het altijd leuk om iets nieuws te proberen. Daarom hebben we ons direct opgegeven toen we de oproep zagen.”
Van suikkerriet tot container
De biobak is gemaakt van plantaardig plastic, gewonnen uit suikerriet. Een duurzame container die volledig recyclebaar is en waarvoor bij productie geen olie is gebruikt. Het is al wetenschappelijk aangetoond dat de biobak zorgt voor minder gewicht en volume van het gft-afval, maar de nieuwe container moet ook de overlast van stank en ongedierte verminderen. Dit laatste is nog niet in de praktijk getest. Twente Milieu vraagt daarom de deelnemers gedurende de testperiode een aantal keren hun ervaringen te delen via een enquête.
Terugkerende ongemakken
Twente Milieu is constant op zoek naar nieuwe inzamelmethoden en –middelen om haar dienstverlening te verbeteren, te vernieuwen en om een bijdrage te kunnen leveren aan de duurzaamheiddoelstellingen van haar aandeelhoudende gemeenten. Projectleider Bas Assink: “Sinds de jaren tachtig is er niks veranderd aan de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval met minicontainers. Jaarlijks keren daarom dezelfde vragen en opmerkingen terug over de ongemakken hiervan. Zo vriest het (natte) gft-afval in de winter vast, is de container in de lente te klein vanwege de toename van het tuinafval, zorgt de container in de zomer voor stankoverlast en is de container in de herfst wederom te klein vanwege het bladafval. De test moet uitwijzen of de biobak een gedeelte van deze problemen op kan lossen.” In de biobak mogen, net als in de gewone gft-container, etensresten en tuinafval.
Melding maken
Is uw container niet geleegd of wilt u iets anders melden? Laat het ons weten.