U bevindt zich op de Twente Milieu pagina die nog niet specifiek ingericht is voor uw gemeente. Wijzigen? Klik hier
U bevindt zich op een gemeentepagina die niet overeenkomt met de door u opgegeven gemeente / postcode. Naar uw eigen gemeente gaan? Klik hier

Kanker bestrijden vanuit uw tuin

12-06-2017

Tussen 15 juni en 31 augustus 2017 zamelt Twente Milieu in samenwerking met de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hof van Twente, Hengelo & Oldenzaal éénjarige twijgen van de taxus baccata-haag in. In het snoeisel van de taxushaag zit baccatine, een belangrijke grondstof voor de aanmaak van kankerbestrijdende geneesmiddelen. Inwoners kunnen hun snoeisel naar de afvalbrengpunten brengen en op deze manier een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker. De actie is onderdeel van het programma ‘Snoeihard tegen kanker’. De opbrengst gaat naar De Nije Stichting in Hengelo, een inloophuis voor iedereen die kanker heeft (gehad) én hun naasten.

Bij 50% van alle chemokuren kiest men voor geneesmiddelen op basis van taxus. Het snoeisel van een haag van 50 meter lang is voldoende om één kankerpatiënt te behandelen. Taxus Baccata komt helaas niet overal in de wereld voor, maar gelukkig wel heel veel in Nederland. Wij zijn dus dé uitverkoren regio om deze basisgrondstof voor chemotherapie te verzamelen.

Meedoen
Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen hun snoeisel naar de afvalbrengpunten in hun gemeente brengen. Zo kunnen inwoners van Hof van Twente bijvoorbeeld terecht bij Bruins en Kwast in Goor en inwoners van Borne bij het Milieupark in Hengelo. Het snoeisel moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om bruikbaar te zijn voor de medicijnen.
Wel bruikbaar
: éénjarige scheuten aan takken van maximaal 30 cm, opgevangen op een doek, zeil of plasticfolie. Op deze manier blijft het vrij van onzuiverheden.
Niet bruikbaar
: dikke, bruine, houterige takken, takken zonder naalden of volledig gerooide struiken. Snoeisel dat vervuild is met dor blad, aarde, grind, gras of ander snoeisel is helaas ook niet bruikbaar.

Deelnemende afvalbrengpunten zijn:
Almelo
Turfkade 15 in Almelo

Hengelo
Milieupark, Wegtersweg 9 in Hengelo

Borne
Milieupark, Wegtersweg 9 in Hengelo

Hof van Twente
Bruins en Kwast in Goor

Oldenzaal
Lübeckstraat 34 in Oldenzaal

Enschede
ABP Oost, Lenteweg 44 in Enschede
ABP West, Binnenhaven 152 in Enschede
ABP Zuid, Vlierstraat 105 in Enschede

Meer informatie
Kijk hier voor meer informatie op www.vergrootdehoop.nl en kijk wat u kunt doen.

Melding maken

Is uw container niet geleegd of wilt u iets anders melden? Laat het ons weten.

Relevante informatie afgestemd op uw woonsituatie

Vul uw postcode en huisnummer in en zie direct relevante informatie afgestemd op uw woonsituatie, zoals wanneer het afval bij u opgehaald wordt. Door vrijblijvend uw e-mailadres in te vullen, kunnen wij u van persoonlijke informatie, wijzigingen en afvaltips voorzien. Het is mogelijk om uw postcode, huisnummer en e-mailadres op een later tijdstip te wijzigen.

Postcode
Huisnummer
Uw gemeente:
De door u opgegeven postcode valt niet in het werkgebied van Twente Milieu of is een bedrijfsadres. Ga naar de algemene pagina.

Lees voordat u verder gaat onze privacyverklaring.