Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Wij willen circulair textiel!

Twente Milieu zamelt in diverse gemeenten het textiel in. Dit textiel wordt naar het Regionaal Textielsorteercentrum Twente gebracht. Kringloopbedrijven sorteren het textiel in een gedeelte voor de eigen winkels, een gedeelte dat wordt verkocht en een gedeelte dat wordt gerecycled. Alles wat niet herdragen of gerecycled kan worden, wordt verbrand. Nog lang niet al het textiel kan worden gerecycled. Nieuwe technieken zijn nodig, onderzoek moet worden gedaan en er moet geïnvesteerd worden in verbeteringen van de sortering en in machines voor de recycling zelf. Daarvoor is Stichting Texplus in het leven geroepen.

Stichting Texplus
Twente Milieu vormt samen met Regioneel Textielsorteercentrum Twente, hogeschool Saxion, textielvervezelaar Frankenhuis, recyclingbedrijf Saxcell en de weverij van Enschede Textielstad een stichting die zich inzet voor innovaties op het gebied van recycling van textiel: Stichting Texplus. Stichting Texplus is onderdeel geworden van de Regio Deal Twente onder de naam Circulair Textiel.

Regio Deal Twente
De Regio Deal Twente bestaat uit elf projecten met een gezamenlijke waarde van 150 miljoen. Circulair Textiel is hier een belangrijk onderdeel van. De projecten van Twente Milieu kosten ongeveer 1,5 miljoen euro, waarvan 600.000 euro subsidie is vanuit de overheid. Met dit geld gaan we de komende drie jaar proberen meer textiel in te zamelen, zodat de hoeveelheid restafval verder afneemt. Per inwoner zit er nog ongeveer 9 kilo textiel in het restafval. Daarnaast willen we de kwaliteit van het ingezamelde textiel verbeteren, zodat er minder verbrand hoeft te worden. We zijn blij dat hier geld voor beschikbaar is en dat we aan de slag kunnen!

Textielcampagne
Misschien heb je het doek met de boodschap ‘Textiel dat jij niet meer gebruikt willen wij graag hebben’ al wel zien schitteren aan ons pand in Enschede. We zijn namelijk een textielcampagne gestart in Hengelo, Enschede, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland en Haaksbergen om aandacht te vragen voor de inzameling van textiel.

Inloggen gemeente
Word ook een superheld en lever jouw textiel in! Meer weten?