Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Preventieve bestrijding eikenprocessierups

Halverwege april startte de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups in Borne en Haaksbergen. In eerste instantie zou de bestrijding na het Paasweekend van start gaan, maar dit moest vanwege de lage nachttemperaturen nog even worden uitgesteld. De bestrijding met levende aaltjes, een biologische methode, moet ’s avonds en ’s nachts gebeuren, want de aaltjes houden zowel niet van UV-licht als van kou. De preventieve bestrijding vindt plaats bij eikenbomen binnen de bebouwde kom. Eikenbomen in het buitengebied worden alleen curatief bestreden. Dat betekent dat nesten worden weggezogen als ze voor overlast in de omgeving zorgen. Dat er in het buitengebied niet preventief wordt bestreden, heeft te maken met de biodiversiteit. Daar moeten vooral de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups hun werk doen, zoals vliegen, wespen, kevers en pimpelmeesjes. Vlak voordat de bestrijding van start ging, werd in Borne de zeldzame grote vos gesignaleerd. Dit is een beschermde vlindersoort die belangrijk is voor de biodiversiteit. Omdat deze vlindersoort zich nestelt in iepen en wilpen aan de rand van de bebouwde kom, grenzend aan het buitengebied, is hier zorgvuldig mee omgegaan tijdens de bestrijding van de eiken in dat gebied.

Minder frequent maaien
Ook het maaibeleid in Haaksbergen en Borne is aangepast op het bevorderen van biodiversiteit. Grote stukken gazons, die buiten het centrum liggen, worden minder vaak gemaaid. Deze gazons zijn geschikt om kruiden en bloemen de ruimte te geven en daarmee bijen, vlinders en andere insecten aan te trekken. Dat zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en voedsel voor bijvoorbeeld vogels. Insecten zijn dus belangrijk voor de natuur. De gazons die hiervoor in aanmerking komen, worden gemarkeerd met een bordje waar de nodige informatie op staat. Zo blijft er altijd leefruimte voor insecten in de buurt. De grasranden worden wel goed bijgehouden, zodat het gras niet over de paden en in de plantsoenen groeit.


Groenadoptie Haaksbergen
In Haaksbergen loopt een succesvol project rond groenadoptie. Er zijn rond de 65 initiatieven op dit moment. Groenadoptie houdt in dat straten en/of buurten deels zelf het groenonderhoud doen, zodat het groen er ter plaatse mooi bij ligt. Tot voor kort hadden inwoners hiervoor een contactpersoon bij de gemeente Haaksbergen. Vanaf 1 mei neemt de BuurTman, Richard Pieterson, deze rol op zich. Inwoners kunnen bij Richard terecht voor onderhoudsvragen, vragen over de vervanging van dode beplanting en andere praktische zaken.

Inloggen gemeente
Word ook een superheld en lever jouw textiel in! Meer weten?