Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

Onkruidbeheersing met kokend water houdt begraafplaats Borne ‘spik en span’.

Toen een aantal jaren geleden de onkruidbestrijding met het bestrijdingsmiddel RoundUp voor professioneel gebruik in openbare ruimten verboden werd, kwamen er verschillende alternatieven op de markt. Op de gemeentelijke begraafplaats in Borne gingen we de onkruidbrander gebruiken. Maar toen dit door verbranding van mooi groen niet het gewenste resultaat opleverde, werd in 2018 de onkruidmachine (Oeliatec Hoëdic CM) met heet water geïntroduceerd. Na drie seizoenen met de onkruidbrander te hebben gewerkt, kan beheerder Peter Woolderink zeggen dat het succes heeft.

De Oeliatec Hoëdic CM is een systeem dat kokend water over onkruid sproeit. De machine met spuitlans staat op een elektrisch aangedreven onderstel. De machine is zo afgesteld dat de druppels naar buiten komen met een temperatuur boven de 99,5 graden Celsius. Daarmee is de hitte van de kokende waterdruppels net zo dodelijk voor het onkruid als een onkruidbrander. Een bijkomend voordeel is dat de heetwatermethode ook geschikt is voor onkruidbestrijding tussen en op graven. “We komen tussen de graven en behandelen ook de grafbedekkingen zelf als er onkruid op staat. Doordat we al het onkruid meenemen, krijgt zaadvorming minder de kans en neemt de hoeveelheid onkruid op de begraafplaats af”, zegt Peter Woolderink.

Meer resultaat in minder tijd
Door de kleine spuitlans van de machine, waarvoor zowel een smalle als een iets bredere borstel beschikbaar is, was de verwachting dat er veel tijd ging zitten in het schoonhouden van een begraafplaats van ruim 4 hectare. Dit bleek heel erg mee te vallen. “Terugkijkend zijn we op jaarbasis zelfs minder tijd kwijt aan onkruidbestrijding. Terwijl we met deze machine ook nog meer zijn gaan doen. We komen nu ook tussen de graven en behandelen de grafbedekkingen. We bereiken in minder tijd een beter resultaat”, aldus Peter.

Geluidloze machine
Zowel de aandrijving van het onderstel als de waterpomp is elektrisch. Daarmee is de machine duurzaam én stil, zoals past op een begraafplaats. Alleen tijdens plechtigheden wordt het werk opgeschort; verder is het werk voor niemand storend. Bezoekers kunnen in stilte de begraafplaats bezoeken.

Inloggen gemeente
Word ook een superheld en lever jouw textiel in! Meer weten?