Contact opnemen? 0900 - 85 20 111 info@twentemilieu.nl

In 2023 zijn wij voor een gezamenlijke opdracht van de afdelingen Strategie & Beleid en Business Control op zoek naar een Stagiair(e) Business Control. Ben jij een zelfstandige, proactieve stagiair(e) en ga je geen enkele uitdaging uit de weg? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wie wij zijn
Met bijna 400 betrokken en gedreven medewerkers, waarvan het merendeel werkzaam is in de buitendienst, zijn we dagelijks zichtbaar en herkenbaar aanwezig in de leefomgeving van bijna 500.000 inwoners van Twente. Een grote werkgever, die veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (20 procent van het personeelsbestand) kansen biedt. Onze kernwaarden schoon, groen en leefbaar worden door de inzet van Twente Milieu zichtbaar voor de inwoners van Twente! We ontzorgen op het gebied van afval en voeren veel taken uit in het beheer van de openbare ruimte in negen Twentse gemeenten (Almelo, Borne, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal en Wierden).

Ook zijn we verantwoordelijk voor de afhandeling van vragen en de inzet van communicatie en educatie. Daarnaast geven we advies over gemeentelijk beleid en leveren we een bijdrage aan het milieubewustzijn en de realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen in de regio.

Nieuwe ontwikkelingen
Twente Milieu streeft naar een (financieel) gezonde en efficiënte bedrijfsvoering. Vanuit de huidige strategie en identiteit legt Twente Milieu sterk de nadruk op het leveren van een bijdrage aan een circulair en duurzaam Twente en een inclusieve arbeidsmarkt.

Eén van de ontwikkelingen die ons gaat helpen om de impact van ons bedrijf op deze indicatoren meer zichtbaar te maken, is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In april 2021 heeft de Europese Unie de CSRD aangenomen. In deze nieuwe richtlijn staat dat vanaf (waarschijnlijk) 2024 grote ondernemingen verplicht worden te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. De CSRD-richtlijn staat centraal in de Green Deal van de Europese Unie en moet zorgen voor meer transparantie over en betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie.

Twente Milieu is volgens de definitie van deze Directive een grote onderneming. Dit houdt in dat we vanaf 2024 moeten rapporteren volgens de nieuwe richtlijnen. Concreet betekent dit dat we naast de financiële rapportage ook moeten rapporteren over zaken zoals CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook over de impact die we als bedrijf hebben op onder andere biodiversiteit en circulariteit (onze rol/invloed in de keten).

Onze uitdaging
Wij maken maandelijks een rapportage waarin verschillende, wellicht voor de nieuwe richtlijn al relevante, indicatoren worden gemonitord en in getallen inzichtelijk worden gemaakt. In het jaarverslag is nog weinig structurele aandacht voor de resultaten die we op niet-financiële doelstellingen bereiken.

Daarnaast zijn we bezig met het opstellen van een nieuwe Meerjarenstrategie voor de periode van 2024 tot 2027. In deze strategie krijgen in ieder geval de strategische speerpunten circulariteit, biodiversiteit en inclusiviteit een plek. Wij streven ernaar de strategie nu al op de indicatoren van de CSRD aan te laten sluiten, zodat strategie en rapportage elkaar gaan versterken.

Ons vraagstuk
Onze hulpvraag is dan ook om de verplichte duurzaamheidsrapportage, uitgewerkt in het raamwerk ESRS (European Sustainability Reporting Standards) passend te maken voor Twente Milieu. Het raamwerk bestaat uit vier onderdelen; een algemeen deel en drie inhoudelijke delen, bestaande uit onderwerpen gerelateerd aan Environmental, Social en Governance. Naast de inhoudelijke vereisten, volgt ook de verplichting het verslag te laten toetsen door de accountant.

Wij zijn daarom op zoek naar een stagiair(e)/afstudeerder die in staat is om aan de hand van onderstaande vragen een gap-analyse te maken inclusief een plan van aanpak zodat wij onze systemen kunnen gaan inrichten om vanaf 2024 volgens de CSRD-richtlijnen te rapporteren. Op basis van een eerste analyse moeten in ieder geval de volgende vragen beantwoord worden:

  • Welke indicatoren zijn voor Twente Milieu verplicht om op te nemen binnen ESRS?
  • Welke indicatoren kunnen we al uit de huidige systemen halen en welke moeten nog ontwikkeld worden?
  • Welke indicatoren zijn relevant voor Twente Milieu, passend bij de nieuwe strategie, het maandelijkse dashboard en het jaarverslag?
  • Wat is het verwachte ontwikkelpad in tijd?
  • Hoe kan de voorbereiding (onder andere audit-trail) van de toets door de accountant vormgegeven worden?

Wie wij zoeken

  • Je bent een student HBO / WO of gelijkwaardig, met als aandachtsgebieden bijvoorbeeld Finance & Control, Accountancy en/of Bedrijfskunde;
  • Communicatief ben je sterk. Je staat op allerlei niveaus je mannetje;
  • Je analyseert complexe vraagstukken en komt met oplossingen;
  • Je werkt resultaatgericht en behoudt hierbij het juiste overzicht.

Wat wij bieden
Wij bieden een uitdagende stageplek in een organisatie die vooruit wil en maatschappelijk relevant is. Je krijgt de gelegenheid om daar je steentje aan bij te dragen en onderdeel te zijn van een organisatie met een informele, mensgerichte sfeer die bouwt aan zijn toekomst. Je werkt op ons hoofdkantoor in Enschede en krijgt een stagevergoeding.

Interesse?
Ben je enthousiast over deze opdracht, dan komen we graag met jou in gesprek. Voor inhoudelijke vragen kun je contact opnemen met Mike Loman, Manager Financiën en Bedrijfsvoering (m.loman@twentemilieu.nl / 06-83555220) of Linda Rutgers, Strategisch Adviseur (l.rutgers@twentemilieu.nl / 06-18849186).

Interesse?

Solliciteer direct

Solliciteren is eenvoudig. Vul je gegevens in, upload je CV en eventueel een motivatie en druk op 'sollicitatie verzenden'. Heb je een inhoudelijke vraag over deze vacature? Neem contact op met de contactpersoon bovenaan deze pagina. Heb je een vraag over de sollicitatieprocedure? Neem contact op met personeelszaken@twentemilieu.nl.
* verplicht
CV *
Kies bestand
Bladeren
(Max 5 mb: doc, docx, pdf)
Motivatiebrief
Kies bestand
Bladeren
(Max 5 mb: doc, docx, pdf)
Inloggen gemeente
Word ook een superheld en lever jouw textiel in! Meer weten?